Sójové boby]Sójové boby se užívají k výrobě mnoha potravin. Může to být tofu, sójové maso, nebo také sójové nápoje. Navíc sója obsahuje zdravé a pro člověka nezbytné aminokyseliny, vitamíny A, B, D, E a dokonce i minerální látky jako je draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek či vápník.
Sója také obsahuje 35-38 procent luštěnin. Bílkoviny získané ze sóje jsou mnohem kvalitnější pro svoje dobré aminokyselinové složení a také má velký podíl esenciálních aminokyselin.
Sója obsahuje bílkoviny a jako potravina má velmi široké využití. Název sója je původem z japonského shoyu a sója se také považuje za jednu z nejstarších kulturních plodin. Původem pochází ze střední a severní Číny. Do USA se dostala až v roce 1765. Její pěstování se odehrává v subtropických až tropických podmínkách. A její růst se stává omezeným, pokud teplota klesne pod 18 °C, nebo naopak se zvýší na více než 35 °C. Složení, které sója obsahuje, je závislé na dostatku vody.
Sója ve svém originálním složení obsahuje málo vápníku, a proto se v potravinovém průmyslu vápníkem obohacuje.
Sójové nápoje se vyrábí velice jednoduše. Poté, co se sójové boby sklidí a vyloupou se z lusků, se zalijí horkou vodou, aby změkly. Po nějaké době se dolije čerstvá voda a vše se rozmixuje na až mikroskopické částice. Pak už zbývá směs jen přefiltrovat a nápoj je ve své podstatě hotový. A ani není zapotřebí přidávat chemii.
Díky tomu, že na sójový nápoj jsou potřeba jen sójové boby, voda a upotřebení fyzikálních procesů, v kuchyni běžných, je jednoduché dělat sójové a zdravé nápoje přímo u vás doma.