Klíčení luštěnin]Řada z nás se už naučila do svého jídelníčku zařadit luštěniny, díky kterým jsme schopni přijmout velké množství životodárných enzymů, vitamínů, minerálů a bílkovin.
Například naklíčené fazole se pokládají za zázračné potraviny. Jsou skvělým doplňkem řady pokrmů a navíc chutnají dobře i samotné.
Naklíčení fazolí je zcela jednoduché. Abyste mohli mít doma kvalitní, zdravé jídlo plné vitamínů a minerálů, nemusíte hned platit plno peněz. Takové mungo fazole stojí pár korun a doma si jednoduše připravíte jejich naklíčení. Budou čerstvé, nezapařené, čisté, křupavé a voňavé.
Všechna semínka jako jsou oříšky, obiloviny, nebo luštěniny, by se před použitím a snědením měly na několik hodin namočit a to většinou přes noc. Pro tyto praktiky existuje jednoduchý důvod a to ten, že semínka na svém povrchu mají inhibitory klíčení, tzv. blokátory enzymů. Tyto inhibitory chrání semínko do té doby, než pro něj nastanou příznivé podmínky k tomu, aby mohlo vyklíčit. Tyto podmínky jsou vždy zajištěny kontaktem s vodou.
Semínko tedy musíme namáčet, aby se probudilo a mohlo v sobě nabudit životodárné enzymy. Pokud se semínka jí bez namáčení, jejich inhibitory enzymy při trávení blokují a nám se ve výsledku špatně tráví. Tím, že se plody namočí, se zvyšuje i nutriční hodnota plodu.
Při procesu klíčení vytváří semínko velké množství energie, kterou potřebuje k vývoji nové rostliny. Díky tomu v semínku vzrůstá množství vitamínů, jako jsou B, C, K, železo, hořčík a jiné minerály. Vznikají také aminokyseliny a mastné kyseliny.
Olistěné výhonky nové rostlinky poskytují chlorofyl, který se cení pro své detoxikační účinky. Klíčení zajišťuje zvýšení příjmu živin, živých enzymů, vitamínů, minerálů a bílkovin. Klíčení luštěnin a všeobecně semen jako takových zlepšuje jejich stravitelnost. Nenadýmají nás a netlačí. Naklíčené fazole mají dokonce méně kalorií, za to vyšší obsah vlákniny.
Z luštěnin můžeme zcela jednoduše naklíčit hrách zelený i žlutý. Jejich semena s klíčky, které nepřesahují délku dva centimetry, mají typickou hráškovou chuť.
Čočku všech barev si připravíte jednoduše do dvou dnů, ihned jakmile se objeví klíčky, ji můžete konzumovat. Je šťavnatá a mírně nasládlá.
Oblíbené jsou také fazole mungo. Jsou křupavé, svěží, pro jaro jako stvořené. Ty malé bývají nejsladší. Několik centimetrů dlouhé výhonky fazole mungo bývají však hořké. Je tak třeba dávat si pozor na délku výhonků.
Při klíčení je nutné počítat s tím, že luštěniny, například fazolky při namočení svůj objem zdvojnásobí, je tedy potřeba počítat s velikostí misky, kde budou fazolky vloženy.
K životu se semínka probouzí různě dlouho, záleží hlavně na druhu luštěnin a semínek či ořechů a také teplotě místnosti, kde ke klíčení dochází.
Pokud klíčíte v parném létě, je lepší nechat luštěniny v lednici a častěji je během dne proplachovat, protože se jinak stojatá voda rychleji v důsledku vyšších teplot kazí a mohlo by dojít ke kvašení a zápachu semínek.
Již druhý den se luštěniny mohou konzumovat a jsou na skus, i když ještě nemají klíček. Z hlediska výživy je ale lepší počkat si na vitamíny bohatý a chutný klíček.
Do namáčecí vody lze přidat i trocha soli, tím se naklíčovací proces urychlí.
Po namáčení můžeme luštěniny opět usušit ale jen do 45 stupňů Celsia a uchovat je v ledničce nebo v mrazáku pro pozdější použití. Klíčky jsou hotové tehdy, pokud vám chutnají. Proto je důležité během procesu pravidelně ochutnávat.
Obaly semínek vlivem vlhkosti pukají, jsou jedlé a nevadí, když se neodplaví.
Cizrna je výborná a poskytuje oříškovou chuť a navíc klíčí velmi rychle. Konzumuje se s bílými klíčky, které jsou dlouhé až jeden centimetr.
Někdo nechává klíčit i fazole adzuki, přesto je nutné upozornit na to, že tradiční čínská medicína je klíčit nedoporučuje kvůli vzniku jedovatých látek.
A jak luštěniny nechat naklíčit? Dejte je do cedníku a pod tekoucí vodou je důkladně propláchněte, v případě nutnosti je i proberte.
Vložte je do mísy a zalijte je vodou, přiklopte a nechte je přes noc nabobtnat. Ty, které plavou na hladině, prsty ponořte. Misku s naloženými luštěninami ve vodě nechejte přes noc při pokojové teplotě.
Druhý den ráno luštěniny slijte do cedníku, propláchněte tekoucí vodou a opět vložte do mísy a přidejte čistou vodu. Večer je znovu propláchněte a dolijte vodou.
Ráno znovu propláchněte, a pokud už vám velikost klíčků vyhovuje, nechte luštěniny dobře okapat, aby vám luštěniny nezplesnivěly.
Takto připravené luštěniny by se měly spotřebovat během 3 dnů a uchovávat v lednici. Každý den je však propláchněte a po pokladení na talíř je pokapejte troškou vody, nesmí totiž uschnout.
Někdo luštěniny vyloženě pro klíčení namáčí, někdo je jen prolívá vodou a udržuje vlhké v pokojové teplotě. To znamená, že je několikrát za den propláchne v cedníku vodou a odloží cedník plný luštěnin do misky, kde voda odkapává. Důležité je ale pravidelně prolévat, aby zůstávaly semena vlhké a zároveň se na nich netvořila plíseň nebo jiné bakterie.