Amarant]Amarant je bezlepková obilovina, kterou se v dnešní době naučila spousta českých domácností zařazovat do svého jídelníčku. Spolu s quinoou může amarant doplnit minerální látky, vlákninu a také vitamíny skupiny B.
Jde o konzumaci drobných zrnek, ze kterých však lze vykouzlit velmi dobré slané i sladké pokrmy, dezerty, dorty a svačinky. Je vhodný pro diabetiky, protože má nízký glykemický index a díky velkému obsahu vlákniny umí i dobře zasytit.
Po uvaření amarant jemně křupe, což mají rády hlavně děti. Amarant je dobrý i do polévek.
Amarant pochází svým původem z jižní Ameriky. Jeho blahodární účinky hojně využívali staří Inkové, Aztéci i Mayové. Během španělských objevných plaveb upadl amarant v zapomnění. V Andách i Mexiku rostl amarant dál bez přerušení a dnes existuje až šedesát druhů této rostliny. Často se však amarant pěstuje jako okrasa zahrad a jen deset druhů se pěstuje pro sklizeň.
Ti, kteří se stravují vegansky amarant dobře znají a konzumují. Amarant je vhodný pro děti, vrcholové sportovce, diabetiky a lidi, kteří právě podstupují redukční dietu. Vhodný je i při podvýživě, vyčerpání organismu, v období rekonvalescence.
Amarant je také dobře stravitelný, obsahuje amarantové aminokyseliny, mezi nimi i lysin a methionin, které se v obilovinách vyskytují jen poskrovnu. Obsah lysinu je zde vyšší a porovnatelný s živočišnou bílkovinou. Na sto gramů amarantu tak připadá zhruba patnáct gramů bílkoviny, která je přítomna také v klíčcích a listech, které lze také v kuchyni upotřebit.
Amarant se řadí také mezi tzv. bezlepkové potraviny. I když nejsme celiaky, měli bychom zařadit amarant do svého jídelníčku až dvakrát týdně a ulevit lepkem zatíženému střevu.
Amarant neboli laskavec či sloní ucho byl lidem známý už před osmi tisíci lety. Jeho semínka jsou malá jako sezamová semínka a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Má sladkou až oříškovou chuť, tepelně upravená semena jsou křupavá.
Obsahuje nejvíce proteinů ze všech obilovin. Je zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Obsahuje také skvalen, což je nenasycený uhlovodík, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá jako prevence rakoviny.
Amarant se pěstuje nejen pro svá semena, ze kterých se vyrábí kvalitní oleje a mouky, ale také pro své listy. Například v Karibiku a Asii se listy amarantu díky vysokému podílu vitamínu C a skvalenu používají jako listová zelenina.
Aramantová bílkovina navíc vede ke zlepšení bílkovinové rovnováhy u lidí trpících potravinovými alergiemi, malých dětí a dospělých s celiákií.
Amarant dobře působí na tvorbu a regeneraci mozkových buněk, duševní vývoj dětí a pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu. Podporuje také prevenci a léčbu zácpy a rakoviny tlustého střeva.
Sportovci často užívají amarant jako hlavní a doplňkovou součást jejich stravy pro tvorbu svalové hmoty a to především díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a vitamínů. Amarant se dnes objevuje už v mnoha potravinách, při přípravách musli, pečiva, palačinek atd.
Oleje z amarantu hojí také jizvy a popáleniny.
Amarant je výbornou prevencí rakoviny, srdečních onemocnění a navíc napomáhá při prevenci hyperglykemie. Zklidňuje komplikace spojené s cukrovkou.
V kuchyni se používá amarant ve formě mouky na pečení, jeho semínka se dají opékat nebo dusit. Amarantová semínka chutnají lépe, pokud je vaříme v tekutinách výrazné chuti, například v rajčatové šťávě.
Amarant dobře zahušťuje polévky, podušený nebo pečený s jinými obilovinami se může podávat ke zpestření jídelníčku.
Nízkotučný smažený laskavec lze připravit jako alternativu rýže, osmažená semínka na pánvi chutnají jako popcorn. Pokud laskavec uvaříte ve vodě, po vychladnutí získá konzistenci želatiny. To se dá využít pro výrobu ovocných džemu a marmelád.