Babí léto]Prázdniny už dávno skončily a roční období se pomalu ale jistě překlápí do podzimních barev. Počasí tomu jistě už napovídá, zatím však přírod nikoliv, ale i tak je na čase začít pamatovat na zásoby na zimu.
Říjen je měsícem slinivky břišní a sleziny. Tyto dva orgány lidského organismu vnímá čínská medicína jako jeden celek. Tyto dva orgány milují vše, co je sladké. Je zde ale nutná přiměřenost, protože sladkost těmto orgánům prospívá, ale nadbytek škodí.
Ovoce a zelenina, které jsou dostupné na podzim, je vhodné zařadit do svého jídelníčku, jen je nutné si pamatovat, že ovoce bychom měli jíst samostatně a zeleninu raději upravenou.
Z ovoce si nabídněte jablka, hrušky, datle, švestky, rozinky, fíky i další sušené ovoce. Zelenina je zase vhodná ve formě dýně, bílé ředkve, pastiňáku, kořenové zeleniny, červené řepy, kedlubny, sladkých i slaných brambor, brokolici nebo květáku a také hub, křenu, cibule, česneku a zelí.
Z obilovin přijímejte jáhly, pohanku nebo rýži. Bylinky a koření jsou stejně důležité jako ovoce nebo zelenina. Proto užívejte zázvor, skořici, kmín, badyán, hřebíček, kardamom, kurkumu, fenykl, mátu, petržel, šalvěj nebo pažitku.
Z luštěnin je vhodné si dopřát fazole nebo cizrnu. Za chvíli také začne období Haloweeenu a dýní. Právě z dýní se dá tvořit spousta chutných pokrmů, zejména polévky, nebo také zelí či pečená dýně. Dýně jsou vhodné i k dekoraci interiéru nebo venkovních prostor. S oblibou se do nich vyřezávají různé obličeje a tvary, předtím je však nutné dýni vykutat. Dovnitř se po tom vloží svíčka a dýně tak vytváří příjemnou atmosféru podzimu.