Mořské řasy

By | 20.05.2020

Mořské řasy ]V poslední době jsou v oblibě a také hojně k dostání mořské řasy. Kdo je ještě nevyzkoušel, má tak možnost vyzkoušet chuť i účinek těchto řas. Mořské řasy jsou totiž přírodním multivitaminovým prostředkem. Mají mimořádný obsah minerálů a vitamínů.

Obsahují totiž desetkrát až dvacetkrát více minerálních látek než zelenina. Bohaté jsou především na vápník, železo a jód. Některé druhy řas mají dokonce až 15x více vápníků než mléko.


Co je však nejdůležitější, živiny obsažené v mořských rasách jsou organismem velmi dobře stravitelné.

Řasy jsou výbornými pomocníky na odvádění těžkých kovů z těla. Působí zásadotvorně a neutralizují tak efekt nezdravé stravy. Výrazně se také podílejí na snižování cholesterolu.

Mořské řasy jak už název napovídá, pocházejí z moře. Ovšem jak je známo i voda v moři není vždy úplně čistá a zdraví prospěšná. Provedení kvality mořské vody na širokém území je složité, a proto většina prodávaných mořských řas nemá certifikaci ani označení jako biopotravina.

I u nás se však dá nalézt pár druhů mořských řas v odpovídající biokvalitě.

Obecně však vždy platilo, že tam, kde rostou řasy, je čistá voda, a proto kde řasy nerostou není čisté prostředí. Podle toho se dá také soudit, že většina mořských řas pochází z čistých vod. Mořské řasy z vody ani nepřebírají špatné a nevhodné látky. Nemusíme se tedy zase tolik bát, že by nám mohly uškodit.

Mořské řasy se přidávají do pokrmů a stačí jich tam přidat velmi malé množství. Významně tím zvýšíte jeho výživovou hodnotu. Pokud se obáváte příliš mořské chutě a vůně, ze začátku vyzkoušejte mořskou řasu Wakame, Arame, Nori nebo Kombu. Mořské řasy mají slabé aroma a jemnou chuť.

Mořské řasy se hodí zejména do salátů a můžete je použít i do polévek a rizot nebo kuskusu a zeleninových směsí a samozřejmě na přípravu sushi. Mořské řasy navíc zlepšují stravitelnost luštěnin.

Druhů mořských řas je u nás hned několik. Například Kombu. Taková řasa roste ve velkých hloubkách oceánských proudů a tvoří tuhé zelené listy. Tato řasa pomáhá organismu zbavit se cholesterolu a vyrovnat krevní tlak. Příznivě také ovlivňuje metabolismus. Obsahuje mnoho jódu.

Tuto řasu před použitím opláchněte, nalámejte na menší kousky a namočte do studené vody na dvacet minut. Poté je nutné ji vařit asi hodinu. Organismus ji může zpracovat, až bude řasa zcela měkká. Hodí se do salátů, rizot, atd.

Další vhodnou řasou je mořská řasa Wakame, dlouhá řasa s tmavě zelenými listy. V lidové léčbě je známým prostředkem pro čištění krve a posílené krevního oběhu. Má pozitivní vliv na krevní tlak. Prospívá vlasům i pokožce.

Dá se navíc konzumovat i syrová. Namáčí se patnáct minut ve studené vodě. Řasa je vhodná do salátů i do teplých pokrmů.

Přečíst  Spuštěn nový web

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..