Černá jeřabina: Vitamínová bomba

By | 16.12.2020

Černá jeřabina]Když hledáte vitamín C, napadne Vás si nejdříve koupit pomeranč nebo citron. Avšak bohatým zdrojem vitamínu C a mnoha dalších prospěšných látek jsou plody aronie černoplodé.

V podstatě se jedná o černou jeřabinu. Tento nízký keř pochází původem ze Severní Ameriky, někdy se jí u nás říká i temnoplodec. Často se pěstuje i pro své krásné bílé květenství, které v kombinaci s plody dávají na oko pěkný kontrast.

Nejde však jen o okrasnou rostlinku. Tato rostlinka nám může nabídnout mnohem více. Respektive její plody. Ty se sbírají na konci léta a během podzimu. Kromě vitamínu C obsahují tyto plody také flavonoidy, betakaroten, antokyany, kyselinu nikotinovou, vitamín E, vitamíny skupiny B, pektin a další. Z minerálů tyto plody nejvíce obsahují jód, železo, fluór nebo mangan.


Kromě toho však plody obsahují i přírodní sorbit, což je náhražka cukru, která je vhodná i pro diabetiky. Dále obsahují rutin, který pomáhá zpevnit cévní stěny.

Plody této rostliny mají velké účinky na naše zdraví a to v pozitivním slova smyslu. Pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol a jsou prevencí aterosklerózy. Plody černé jeřabiny se doporučují konzumovat i při křečových žílách či hemeroidech, ale i při otocích.

Černá jeřabina: Likér z arónie

Černá jeřabina je lákavá také pro vědce. Ty zajímají především látky obsažené v této rostlině a to antokyany. Uvažuje se s nimi v souvislosti s léčbou rakoviny tlustého střeva, ale také třeba žaludečního vředu a různých zánětů či jaterních selhání.

Dnes lze zakoupit různé doplňky stravy, které nabízejí například šťávu z plodů této rostliny. Vy však můžete do svého jídelníčku plody arónie zařadit už teď. Čerstvé plody se užívají k přípravě marmelád a džemů, sirupů, kompostů nebo šťáv. Plody můžete také sušit, ale čerstvé plody obsahují více přírodních látek. Mají sice trpkou chuť, ale tu hravě odstraníte tím, že je rozmačkáte s medem nebo smetanou.

Z černých jeřabin se vyrábí také likér. Stačí do čtyřlitrové láhve dát jeden litr plodů arónie a následně ji zalít jedním litrem jemné lihoviny, jako je vodka. To vše ponechejte takto čtrnáct dní uskladněné v chladné místnosti. Každý den je však nutné tuto směs promíchat. Po dvou týdnech se pokračuje v dalším postupu a to svařit litr vody s kilogramem cukru a až tato směs vychladne, nalije se k malvičkám arónie. Dalších čtrnáct dní se denně směs promíchává. Poté se výluh scedí do láhví a uloží.

Plody černých jeřabin se dají tedy použít i pro zpříjemnění společných chvil.

Přečíst  Kořenová zelenina: Celer plný vitamínů

Nepřehlédněte

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..