Vanilka]Vanilka nejen krásně voní a chutná, ale také zlepšuje kognitivní výkonnost a vnímání našich smyslů. Používá se po staletí jako antioxidant a látka, která podporuje kognitivní funkce mozku. Vanilka obsahuje vaniloidy a snižuje záněty a zlepšuje duševní výkonnost.
Vanilka je výborná na zklidnění žaludku, snížení bolesti z hladu a zmírnění stresu. Dříve se užívala ke snížení bolesti kloubů a ke zlepšení trávení. I dnes se užívá ke snížení ranní nevolnosti u těhotných žen. Vanilka dokáže léčit i mužskou impotenci.
Látky, které vanilka obsahuje, jsou protizánětlivé látky a mnoho z nich naleznete v potravinách jako je zázvor, kajenský pepř, bobkový list, nové koření a hřebíček.
Při pravidelné konzumaci správného druhu vanilky si brzy všimnete zlepšení koncentrace i schopnosti zvládat stres.
Některé lusky vanilky vám mohou dodat energii a některé naopak ubrat. Jak je to ale možné? Je to způsobeno plísňovými toxiny, které jsou hlavním problémem v sušených vanilkových luskách. Proto je vhodné hlídat zdroj vanilky, který používáme.
Protizánětlivé sloučeniny ve vanilce se při velkém teple ničí. Vanilka chutná výborně se vším. Zkuste ji s dezerty nebo si udělejte doma vlastní vanilkový cukr. Do dózy s cukrem dejte lusky vanilky, které v dóze jemně rozmělněte.
Většina vanilkových cukrů, vůní a chutí nemá s pravou vanilkou nic společného. Jde o synteticky vyráběnou příchuť a vůni. Proto je třeba pečlivě vybírat zdroj.
Nepřehlédněte:
- Vanilka I. díl: Bylina starých indiánů
- Vanilka II. díl: Důležitý proces zpracování
- Vanilka III. díl: Svůdné afrodiziakum
- Vanilka IV. díl: Léčivé účinky