Bobkový list jak ho neznáte
Vavřín ušlechtilý]V kuchyni často využíváme bobkový list a mnozí ani nevědí, že se takto říká vavřínu vznešenému. Vavřín vznešený je ve skutečnosti krásná rostlina, která dokáže zkrášlovat domov od jara do podzimu. Listy této rostliny jsou nepostradatelným kořením, které se přidává do mnoha jídel a nesmějí chybět ani v těch nejvyhlášenějších pokrmech světa.
Bobkový list, kromě toho, že přidává jídlu chuť, zároveň napomáhá tělu ke správnému trávení. Uplatnění však bobkový list najde i v koupeli, kde napomáhá k úlevě ztuhlým a bolestivým svalům. Čerstvé listy této rostlinky patří mezi nejlepší přísady.
Dříve byl ve starém Římě vavřín mystickou rostlinou, která dokázala přinést štěstí a bohatství. Vavřínové věnce byly tehdy symbolem slávy a vznešenosti. Také věštkyně z Delf dříve žvýkala Vavřinové listy a to tehdy, když se chystala na další vidění. Říká se, že jí pomáhaly navodit stav transu. Pokud je totiž větší dávka vavřínu, dokáže působit jako narkotikum. Z tohoto důvodu se přidává do vaření jen velmi málo bobkového listu.
Bobkový list nádherně voní, má výraznou, mírně kafrovou až peprnou vůni, která provoní řadu pokrmů, zejména polévky a omáčky. Bobkový list se nejlépe uplatňuje jako koření dušených mas, přidává se do zvěřiny, ryb ale i do pokrmů na kari koření.
Bobkový list, který se povaří v mléce, dá úžasnou příchuť rýžovým dezertům i pudinkům. Sušené bobkové listy se dají uschovávat v nádobě s uskladněnou rýží, která tak převezme jejich vůni.
Listy vavřínu se dají dlouho vařit a tak se jeho vůně i chuť snadno do chystaného pokrmu vstřebá.
Užití bobkových listů je velké. Dají se užívat čerstvé nebo je můžeme usušit. Zkusit můžeme i naložení bobkových listů ve vinném octě. Jako usušené je potřeba spotřebovat listy co nejdříve. Často ztrácejí dost rychle na kvalitě v jejich usušeném stavu. Pokud si vavřín pěstujeme sami, můžeme tak jeho lístky sklízet během celého roku.
Ochrana před neštěstím
Staří Římané brali vavřín jako rostlinu, která dokáže ochránit je samotné i jejich příbytky před neštěstím. Proto také věnec z vavřínu nosil na hlavě římský císař. Toho měl chránit před blesky. Císař Tiberius se tak bál blesků, že se s tímto věncem na hlavě schovával za bouřky pod postel.
Bobkový list pomáhá mimo jiné i na bolesti hlavy a při zánětech močového měchýře. Ve Středomoří se používá dodnes, kde se vyskytuje u domu, který má chránit před neštěstím a zlými duchy.
Pokud toužíte vypěstovat si tuto rostlinku doma, nic vám v tomto úmyslu nebrání. Jde o krásnou rostlinu, která zkrášluje nejen domy, ale také interiéry bytu. Venku ji můžeme mít od jara do podzimu, ale před mrazy ji musíme chránit v teple domova. Z vavřínu roste keř, který si můžete vymodelovat dle vlastních představ. Stačí umístit vavřín na slunné závětrné stanoviště a dbát na kyprý a výživný substrát. Důležité je také, aby byla nádoba dostatečně hluboká. V letním horku potřebuje vavřín dost vláhy. Zimování můžete provádět na chladném, bezmrazém ale zároveň světlém místě. Snadno můžete vavřín rozmnožit stonkovými řízky.
Pokud chcete zkusit dezert s vůní vavřínu, zkuste vanilkový pudink. Do hrnce nalijte 150 ml mléka a 150 ml šlehačky. Navíc přidejte dva bobkové listy. Pomalu vše přiveďte k varu a poté odstavte. Rozšlehejte tři žloutky, přidejte lžíci vanilkového cukru a vmíchejte do odstaveného mléka se smetanou. Znovu pomalu zahřívejte, ale nevařte. Míchejte tak dlouho, dokud pudink nezhoustne. Nejlepší je pudink podávat horky s kousky ovoce.