Zdravý život: Kvašená zelenina

By | 23.09.2020

Naše tělo potřebuje zásobu minerálů a enzymů. Na to se nejlépe hodí kvašená zelenina. Je proto vhodné ji konzumovat v malém množství každý den. Do těla se tak dostávají vitamíny, ale také se vstřebává vápník. Zejména pro lidi, které trápí osteoporóza je kvašená zelenina tím pravým ořechovým.

Kvašenou zeleninu nejvíce známe v podobě kvašeného zelí. Jde o tradiční potravinu, která se však už tak často na talířích neobjevuje a to je velká škoda. V případě kvašeného zelí jde o dlouhodobě kvašenou zeleninu, avšak zdravá kvašená zelenina může být i krátkodobá a připravit si ji můžete jednoduše i doma. Krátce kvašená zelenina se nazývá pikles.

Kvašenou zeleninu si můžeme vyrobit z kterékoliv zeleniny. Stačí si vybrat například mrkev, cibuli, červenou řepu, ředkev, okurku a jiné a ty si nastrouháme. Na půl kila zeleniny přidáme 60 gramů soli a zamícháme. Směs poté natlačíme do kameninové nebo i skleněné nádoby a zatížíme. Při pokojové teplotě necháme zeleninu kvasit tři dny. Tím získáme výbornou kvašenou zeleninu, kterou uschováme v ledničce, kde vydrží i několik týdnů. Denně si tak můžeme dát na talíř zdravou výživu. Kvašenou zeleninu můžeme nechat kvasit samostatně nebo dva druhy dohromady, například červenou řepu s cibulí. Kvasit však můžeme i více druhů. Kvašenou zeleninu můžeme přidat i do salátů. Takové saláty jsou chutné a bohaté na minerály a kyselinu mléčnou, která napomáhá tyto minerály správně vstřebávat.

Lákem z kvašené zeleniny se dá kyselit i jakýkoliv pokrm.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner
Přečíst  Měsíček lékařský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..