Pitahaya]V dnešní době se vcelku neznámé ovoce pitahaya stalo moderním ovocem a přesto zůstává nadále vzácné, protože se hůře dováží. Jde v podstatě o plod kaktusu.
Tento plod kaktusu je jedlý a skrývá dužinu. Chuť tohoto plodu připomíná vodní meloun i angrešt. Ze semínka tohoto plodu lze také vypěstovat kaktus sám.
Pitahaya je plodem kaktusu hylocereus undatus, který je původem ze Střední Ameriky. Nejvíce se pěstuje v Číně, Vietnamu, Mexiku, Izraeli a Nikaragui. Kaktus roste v horkém a suchém tropickém klimatu a rozmnožuje se pomocí odnoží. Roste popínavě a dorůstá až šesti metrů. Vyrůstají na něm bílé a žluté květy, které se však rozvíjí jen v noci. Nazývají se tak měsíčními květy nebo královnou noci.
Plody kaktusu jsou velmi citlivé na jakýkoliv otlak, a proto je velký problém je přepravit. Sklizeň také nebývá moc velká a tak je ovoce vzácné.
Plody rostliny jsou bezostné a masité, nazývají se jako dračí ovoce nebo jahodová hruška. Velké jsou až dvacet centimetrů. Mají i zvláštní barvu. Od červené až po fialovou a šedobílou dužinu. Mohou být i žluté. Dužina v sobě obsahuje i semínka, která se také dají jíst.
Pitahaya: Mnoho vitamínu C
Dužina ovoce chutná nakysle a je aromatické vůně. Má vysoký obsah vitamínu C, karotenu, vápníku a železa. Pitahaya je nízkokalorická a má menší obsah vlákniny.
Plod se konzumuje čerstvý, a dělí se na půl. Každá půlka se pokape limetovou šťávou, aby se zvýraznila chuť tohoto ovoce. Půlka se vyjídá lžičkou. Pitahaya se loupe a krájí nejvíce do salátů. Dá se sehnat i ovocný nápoj z tohoto plodu nebo šťáva. Nejlépe se kaktus pěstuje ve skleníku na opoře, aby však kvetl, není snadné tohoto cíle dosáhnout, vzhledem k našim podmínkám. Semínka se zasévají do písčitého substrátu a předtím se nechají namáčet několik hodin v teplé vodě. Rostlina by měla být na suchém a slunném stanovišti.
Koktejl z této rostliny lze snadno vyrobit i doma. Potřebujete jen jeden plod pitahaya, minerální vodu, led, limetku a cukr dle chuti.
Plod rostliny se rozřízne, lžičkou se vybere dužina a ta se poté rozmixuje. Do mixéru se vloží vychlazená voda, ochutí se cukrem a šťávou z limetky a rozmixujeme vše společně. Koktejl se podává ve vysokých sklenicích spolu s ledem a zdobí se snítkou máty.
I dnes můžete pitahayu dostat v restauracích jako oblohu k pokrmu.