Znáte Portulák (Portulaca) ?

By | 20.03.2020

Portulák, nebo také šrucha zelená, to je zapomenutá kuchyňská rostlina. Mnozí portulák znají jako plevel, jenž může zamořit suchou zahradu, protože jediná rostlina údajně dokáže vyprodukovat až devět tisíc semínek. Přitom portulák se dá dobře konzumovat, je velmi zdravý a plný vitamínů. Má domov v Asii, kde se po mnohá staletí používal nejen jako kuchyňská, ale i léčivá rostlina. Obsahuje totiž vysoký podíl omega3 nenasycených mastných kyselin, které omezují vznik kardiovaskulárního onemocnění, zlepšují paměť, odbourávají deprese.

Portulák si můžete vypěstovat sami, a to ze semen. Předpěstujte si ho z jara, pokud byste chtěli sít rovnou do země na své zahrádce, musíte počkat až do května. Semena lehce smíchejte s pískem a vysejte do zahradnického substrátu. Pěstování je jednoduché, rostlina je totiž nenáročná a nemá žádné vysoké nároky. Jen miluje teplo a hodně sluníčka. Portulák můžete pěstovat dokonce i za oknem na parapetu a už za šest týdnů si můžete pochutnat na vitamíny nabitém salátu z portuláku.

V kuchyni ho používejte v syrovém stavu. Má lehce slanou svěží chuť a první mladé lístky jsou nejlepší s olejem, nejlépe olivovým, citronem a pepřem. Je z nich vynikající salát. Portulák byste neměli vařit, protože vařením ztrácí svoji charakteristickou chuť a vůni. Takže nadrobno nakrájené listy konzumujte jako salát, nebo je přidávejte do salátů míchaných, velmi dobře mu to ladí s rajčaty a okurkami. Hodí se i do omáček, které se podávají k těstovinám nebo rýži, přidávat ho můžete do bylinkových polévek. Dříve se používal jako náhrada za kapary.

Zkuste něco netradičního, zasejte portulák do truhlíku na okně, určitě vám zachutná. A kdyby náhodou ne, bude vás alespoň těšit jako okrasná rostlina, s tuhými zelenými lístky a bílými nebo červenými kvítky.

Přečíst  Fenykl
SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..