Vitamín K: Pomocník při krvácení

By | 25.11.2020

Brokolice – Vitamín K]Vitamín K je vitamín, který je rozpustný v tucích a je nezbytným vitamínem při srážení krve. Říká se mu proti-krvácivý vitamín a najdeme ho hlavně v listové zelenině.

Vitamín K se vyrábí díky střevním bakteriálním flórám. U miminek se proto dodává v kapkách Kanavit, protože miminka nemají vytvořenou bakteriální flóru. Bakterie, které tvoří střevní mikroflóru, se podílí i na výrobě vitamínu K. Tyto bakterie ale často zanikají a to hlavně díky užívání antibiotik. Díky tomu, se může stát, že člověk má v těle nedostatek vitamínu K. To se často projevuje poruchou srážlivosti krve, zvýšeným krvácením, nebo nadměrnou tvorbou modřin.

Důležité je proto jíst hodně listové zeleniny, kde je nejvíce obsažený vitamín K, a také zvýšit příjem mléčných výrobků a hlavně probiotik.

Kde je vitamínu K nejvíce ?

Hlavně v brokolici, špenátu, salátu, kapustě, řeřiše, petrželi, tuřínu a v zelí.

Lidé, kteří však užívají Warfarin, mají s vitamínem K problém. Lék Warfarin snižuje srážlivost krve, zatímco vitamín K ji zvyšuje. Proto by pacienti měli omezit příjem listové zeleniny. Také se vitamín K nemá rád s vitamínem E, který se často bere spolu s Warfarinem. Také vitamín A ovlivňuje vstřebávání vitamínu K a může dojít ke zvýšenému krvácení.

Vitamín K potřebujeme i pro správnou stavbu kostí, jeho nedostatek způsobuje osteoporózu.

Je vhodné tedy jíst hodně listové zeleniny a udělat tak něco nejen pro svůj zdravý způsob života, ale také pro své jediné zdraví.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner
Přečíst  Kořenová zelenina: Celer plný vitamínů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..