Vitamín E: Mandle a semena

Slané mandlePokud máte chuť na arašídy nebo mandle, či jiné oříšky, děláte dobře. Tyto plody totiž obsahují vitamín E, jeden z nejdůležitějších antioxidantů, tedy látek, které chrání organismus před poškozením volnými radikály. Volné radikály totiž poškozují různé sloučeniny, které tvoří stavební kameny buněk nebo pracují jako enzymy.

Denní dávku tohoto vitamínu by vám měla zaručit hrst mandlí nebo arašídů. Vitamín E zvyšuje také detoxikační schopnosti jater, pomáhá totiž lépe odbourávat škodliviny z těla. Tento vitamín také ovlivňuje obnovu a růst svalových a dalších tkání. Také snižuje výskyt kardiovaskulárních akutních příhod, jako jsou infarkt a mrtvice. Zároveň je určitou prevencí nádorových onemocnění.

Vitamín E je navíc rozpustný v tucích. Získat ho můžete především z rostlinných olejů, ořechů, semen slunečnice nebo sezamových semen nebo také z pšeničných zrn, máku a sóji. Velký obsah vitamínu E obsahují zejména naklíčená semena.

Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje zkrácením doby přežívání červených krvinek, poruchou funkce vaječníků a také varlat. Může také docházet až k neplodnosti. Mohou se také projevit poruchy svalů nebo nervů a také poruchy chůze. Nedostatek vitamínu E má také na svědomí sníženou obranyschopnost organismu. Příčinou tohoto nedostatku může být porucha vstřebávání tuků nebo chronické onemocnění jater.

Pokud je naopak vitamínu E nadbytek, může vám způsobit nevolnost, průjem, pocity únavy a svalovou slabost. Vitamín E je ale málo toxický, proto k jeho předávkování dochází jen zřídka.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner