Skořicovník čínský

Skořicovník čínskýSkořice je jedním z nejvíce oblíbených koření v Čechách. Zvláště s nastupující zimou se stává skořice vyhledávaným zbožím. Přidává se nejen do perníku, ale také do vánočního cukroví a čaje. V kuchyni má skořice také velké zastoupení. Přidává se do kynutých knedlíků, ale také do některých omáček a sladkých jídel. Skořice je také navíc považována za afrodiziakum.

Skořice sypaná, kterou můžeme v obchodech zakoupit, je zpracovaná a rozemletá aromatická kůra skořicovníku čínského (Cinnamonum aromaticum). Skořici můžete také zakoupit celou, dá se využít v jídle, ale také jako dekorace. Skořice se vyznačuje kořeněnou a nasládlou chutí a příjemnou vůní. Ze skořice se vyrábí gely, oleje i tinktury. Zpracovává se také kůra skořicovníku cejlonského.

Skořice se získává ze statného tropického stromu, který patří do čeledi vavřínovité. Dorůstá výšky až deset metrů a může být pěstován jako keř. Má vonné listy, které mají světlezelenou barvu. Žlutavé květy jsou drobné a vytvářejí vrcholičnaté svazečky. Nezralé dužnaté plody skořicovníku čínského vydávají příjemnou vůni. Sbírají se těsně po odkvětu, suší se a na trhu a objevují se pod názvem kassiový květ.

Základní rostlinnou drogou skořicovníku je jeho kůra. Ta obsahuje celou řadu užitečných přírodních látek. Nejvýznamnější z nich je silice. Dále třísloviny, pryskyřice, slizy a další.

Skořice nejen, že krásně voní a dokáže přidat chuti správnou chuť i aroma, ale dokáže pomoci i na různé zdravotní neduhy. Pomáhá při žaludečních potížích, podporuje trávení, ulevuje při nadýmání, zlepšuje chuť k jídlu a pomáhá při průjmu. Působí jako tonikum, osvěžuje a bývá součástí řady mastí, které používají k uvolnění svalů a při revmatických bolestech. Skořice patří mezi nejstarší a nejužívanější tradiční medicínu lidového léčitelství. Narazit na ni můžeme už ve staroindické tradiční medicíně ajurvédě.

Skořice je důležitou součástí také tradiční čínské medicíny. Tam je skořice vyrovnávacím prvkem mezi elementy jin a jang. Z Asie skořice doputovala na Blízký východ a dočíst se o ní můžeme i ve Starém zákonu. Do Evropy se skořice dostala na přelomu 15. a 16. století. V homeopatii se ze skořice připravuje základ léčiva jako tzv. matečná tinktura. V tradičním léčitelství se ze skořice připravoval nálev, který se užíval proti průjmu. Skořice by se vzhledem k silné silici neměla používat dlouhodobě a neměly by ji užívat děti, těhotné a kojící ženy.

Skořice se hojně využívala i jako vykuřovadlo a to zejména v magii. Staří mágové byli přesvědčeni, že vyvolává vysoké duchovní vibrace a obnovuje duševní a fyzické zdraví.

Skořice se přidává i do bylinkových čajů. V ideálním případě by se mohla skořice používat každý den.

Skořice má řadu schopností a některé z nich přispívají i k hubnutí. Toto koření se používá k očistě střev od parazitů a nežádoucích mikroorganismů. V čistějších střevech dochází k lepšímu vstřebávání živin a k dokonalejšímu trávení jídla. Tělo se také lépe zbavuje škodlivých látek.

Skořice je výrazným kořením, které působí jako metabolická vzpruha aktivující energii potřebnou ke cvičení. Účinkem skořice tělo snadněji spaluje glukózu namísto toho, aby ji metabolizovalo na zásobní tuk. Díky skořici budete mít tak i více energie ke cvičení. Lépe pomáhá spalovat tuky a urychluje jejich štěpení. Tukové buňky se netvoří tak snadno jako dřív.

Skořice je také výborným antioxidantem, který působí proti nežádoucím radikálům.

Aby mohla skořice správně fungovat s naším tělem, denně by se měly zkonzumovat dvě čajové lžičky tohoto koření. Je však důležité skořici vhodně zařadit do našeho jídelníčku. Například čaj je asi nejjednodušší způsob, jak do sebe skořici dostat.

Skořice také dokáže pozitivně působit na cukrovku. Dokáže regulovat chybně zvýšenou hladinu cukru v krvi. Skořice je také výborným afrodiziakem a dokáže tak zpříjemnit a ještě více procítit milostné chvíle. Nejznámějším pokrmem, do kterého se skořice přidává je asi krupičná kaše se skořicí, máslem a cukrem nebo na jinou obměnu zase jahodové kynuté knedlíky, které dělávaly naše prababičky. I ty se naučily hojně skořici používat. Proto bychom s tím dnes my neměli přestávat.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner