Rýžové otruby

Rýžové otrubyUrčitě se snažíte sami sebe léčit a především stravovat co nejzdravěji. Nejlépe přírodně a celistvě. Dnes máme k dispozici mnoho informací o tom, jak zdravěji žít a zároveň mnoho prostředků k tomu, jak tuto naši touhu naplňovat.

Často se může stát, že zejména ve výživě hledáme ideální zdroj přírodního proteinu. Jedním takovým jsou právě rýžové otruby. Ty jsou navíc skutečným lékem z přírody.

Možná jste o nich ještě neslyšeli, dají se také hůře sehnat, ale v obchodech se zdravou výživou by to neměl být problém. Rýžové otruby jsou bezlepkové, hypoalergenní, vhodné pro vegany do raw i obyčejné kuchyně. Mají mnoho pozitivních účinků na tělo a v kuchyni se dají připravovat na různé způsoby také díky tomu, že jsou chuťově neutrální.

Rýžová otruba je ve skutečnosti hnědý obal, který pokrývá zrnko rýže. Rýžový protein je skvělou volbou přírodního proteinu. Obsahuje devět nasycených i nenasycených aminokyselin a to v dokonale vyváženém aminokyselinovém profilu. Navíc nabízí vysoký obsah vitamínů, antioxidantů a minerálů. Pomáhá při vstřebávání potravy a podporuje ztrátu váhy.

Je to spolehlivý bojovník proti cukrovce, snižuje cholesterol a posiluje imunitu. Má blahodárný vliv také na autoimunitní onemocnění, které dokáže harmonizovat. Výborně působí proti chronickému únavovému syndromu a obsahuje látky, které zabraňují vzniku rakoviny.

Rýžové otruby jsou zdrojem kompletní řady vitamínů skupiny B, také netoxického vitamínu E, minerálů a esenciálních mastných kyselin. Má více než sedmdesát antioxidačních složek.

Rýžové otruby jsou nejen prevencí rakoviny, ale také možností jako bojovat proti onemocněním srdce, ledvinovým kamenům a onemocněním jater.

Rýžové otruby potlačují produkci a aktivitu volných radikálů, které jsou karcinogenní.

Všechny téměř kouzelné účinky, které rýžové otruby na lidské tělo mají, jsou ve většině případů u běžně kupované rýže zničeny a to dokonce i v případě běžné kupované hnědé rýže, protože té je ponechána jen velmi tenká vrstva otruby.

Bílá rýže je této cennosti zbavena úplně. Z pohledu mikroživin je tak bezcenná. Pokud si chcete dopřát zdravou rýži, kupujte celozrnnou, na které vidíte vroubkaté hnědé obaly. Vaří se sice déle, protože je obal tvrdý a má také jinou chuť, než na kterou jste zvyklí, ale to vše je způsobené tím, že je zdravější.

Pokud chcete stále konzumovat bílou rýži, ale uvítali byste i zdravotní přínosy, které rýžové otruby mohou poskytnout, zkuste se podívat čistě po rýžových otrubách. Nejlépe z naklíčené rýže a přidávejte si je do kaší, smoothies, jogurtu, palačinek, dokonce je můžete přidat jako částečnou náhradu mouky na vaření.

Zanedbatelný není ani rýžový olej, který má hypocholesterolický účinek v porovnání s běžnými potravinovými oleji. Tyto složky rýžového oleje se získávají právě z rýžových otrub.

Rýžové otruby a produkty z nich by neměly chybět ve vašem jídelníčku, pokud si toužíte dopřát zdravou a výživnou potravinu. Nezapomeňte na vyváženou stravu a dostatek pohybu. Jen to Vám zajistí zdravé tělo i mysl.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner