Pšenice

By | 19.03.2020

Pšenice]V dnešní době se momentálně velmi diskutuje o konzumaci pšenice. Na toto téma bylo vydáno už mnoho knih, které mají za to, že právě pšenice může být důvodem toho, že dnes většina lidí trpí mnoha zdravotními problémy a že je také důvodem, proč trpíme nadváhou. Moderní tedy je držet tzv. bezlepkové a bezpšeničné diety, kdy z jídelníčku vynecháme všechny výrobky vyrobené ze pšenice. Tyto teorie jsou založené na tom, že pšenice byla vždy v historii podstatou jídelníčku a to z toho důvodu, že dodávala dostatek energie a sytosti právě v dobách, kdy nebyl dostatek jídla a už vůbec ne rozmanité stravy.

Dnes je všeho dostatek a pšenice, kterou běžně konzumujeme v mnoha výrobcích, protože byste byli skutečně překvapeni, kam všude se dává, našim tělům už nemusí tak prospívat, ale spíše i škodit. Je to však názor od názoru.


Dnešní kvalita pěstované pšenice ve srovnání se pšenicí pěstovanou před 100 lety je také více než diskutabilní.

Pšenice se dnes pěstuje zejména pro zrno, které se využívá jako potravina, krmivo i surovina. Zpracovávají se z ní stébla, samotná sláma má také více využití. A také se z pšenice zpracovávají otruby, z těch se potom vyrábí semenné slupky a mouka. K pozitivům pšenice můžeme přičíst, že má dlouhou trvanlivost a vysokou výživovou hodnotu a také se dobře skladuje.

V Evropě se ze pšenice tradičně vyrábí různé druhy pečiva a těstovin. Z pšenice se však vyrábí také různé lihoviny, škrob a pivo.

Pšenice je obilovina, která patří k lidstvu odjakživa. Pšenice patří do rodu rostlin z čeledi lipnicovitých. Ta zahrnuje asi dvacet jednotlivých druhů a to planě rostoucí i šlechtěné. Pšenice původně pochází z oblasti Jihozápadní Asie.

Jak jsme už psali, pšenice je momentálně terčem ostré kritiky ze strany dietních odborníků. Je jí vyčítán vysoký obsah lepku a nedostatek surovin, jako jsou vlákniny a minerály. Vynechání výrobků z bílé mouky může být zdraví prospěšné, ale existují pšenice, které jsou zdravé – například špalda a pšenice červená.

Také různé vitamínové doplňky a nápoje u mladé pšenice jsou zdraví prospěšné. Je to něco podobného jako nápoj z mladého ječmene. Jedná se o nápoj z vylisovaných mladých výhonků pšenice. Koupit si tento nápoj můžeme i čerstvý v různých stáncích s čerstvými ovocnými nebo zeleninovými šťávami, nebo lze také zakoupit zelený prášek, ze kterého se nápoj připravuje.

Tento nápoj je všestranně výživný pro zdraví organismu, je zdrojem enzymů a minerálů, podporuje imunitu, působí pozitivně na trávení a je vhodným doplňkem léčby vysoké hladiny krevního tlaku a cholesterolu. Působí také dobře na kůži. Důležitou roli však hraje při odkyselení organismu, protože působí zásadotvorně. Je také zdrojem vitamínu B12.

Mezi další přípravky z pšenice můžeme zařadit olej z pšeničných klíčků. Ten se připravuje lisováním za studena z pšeničných klíčků. Je to jedlý olej, který je dobře vstřebatelný a stravitelný a měl by se konzumovat výhradně za studena.

Mladá pšenice obsahuje koenzym Q10, esenciální nenasycené mastné kyseliny, vitamíny ze skupiny B, lecitin, vitamín E, K, D a z minerálů fosfor a železo.

Přečíst  Šalvěj divotvorná II. díl: Božská opilost

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..