Medvědí česnek

Medvědí česnekPoužíváte doma medvědí česnek? Pokud ne, měli byste začít co nejdříve. A příliš nezahálejte, právě mu začíná sezona.

Medvědí česnek je jeden z nejvýznamnějších životabudičů. Funguje okamžitě a své účinky si zachovává, i když odkvete. Můžeme ho totiž uchovat. V teplejších místech se medvědí česnek začíná klubat už koncem února. Připomíná tak listy konvalinky. Ta je však na rozdíl od česneku jedovatá. Pokud máte strach ze záměny, nemusíte se bát. Česneková vůně vám napoví, že sbíráte správně. Ke konci května medvědí česnek začíná kvést a jeho síla se postupně vytrácí. Jeho listy už tolik nevoní, nechutnají, ke konci blednou a žloutnou. Pokud tedy chceme zachovat účinky medvědího česneku po zbytek roku, je nutné ho usušit, odšťavnit, zpracovat a zamrazit.

Medvědí česnek získal svůj název díky lačným medvědům, které ho po dlouhém zimním spánku aktivně vyhledávají. Medvědí česnek obsahuje obrovskou dávku vitamínu C a to dokonce více, než se skrývá v ovoci.

Medvědí česnek v sobě ukrývá i další účinné látky jako má cibule a tou je antibakteriální allicin. Jedná se o silici, která obsahuje organické sloučeniny síry. Díky tomu si s sebou česnek nese nezaměnitelnou a výraznou vůni. V neporušených listech tohoto česneku se však skrývá alliin a teprve porušením buněk dochází k uvolnění speciálního enzymu, kdy se alliin mění v allicin. Voňavé lístečky tohoto česneku tedy mixujeme a děláme z něj lahodné pesto, nebo je přidáváme do salátů. Látka obsažená v tomto česneku pomáhá při chřipce, nachlazení, respiračních problémech, angínách, průjmech a mírní tuberkulózu. Dokáže také potřít stafylokoky a streptokoky. Pomáhá předcházet vzniku oparů, podporuje hojení ran a pomáhá likvidovat také kandidu a chránit lidské tělo před nepříjemnými jevy kvasinkové infekce.

Obsahuje velké množství železa

Už v dávných dobách věděli mistři v Číně, že při bakteriální nebo virové nákaze je více než vhodné používat česnek každé dvě hodiny. Medvědí česnek obsahuje také železo v zajímavé dávce, která je pomocníkem nejen malým dětem, těhotným ženám, sportovcům, ale i pro pacienty s různými střevními chronickými chorobami.

Nedostatek železa se projevuje bledostí, dýchavičností, únavou a také ztrátou menstruace. Vhodná je tedy v tomto případě i kombinace najemno nakrájených lístků medvědího česneku s jáhlovou kaší. Medvědí česnek je významnou českou detoxikační potravinou a měli bychom si tak často dopřávat několika týdenní očistnou kůru pomocí této bylinky. Nejúčinnější je však ve svém přirozeném stavu, usušené listy totiž postupně ztrácejí svoji sílu.

Medvědí česnek je pomocníkem při vysokém krevním tlaku, zanesených cévách, ale také při akutních a chronických průjmech. Pomáhá při zácpě a křečích v podbřišku, při chronickém akné, poruchách srdečního rytmu a při léčbě mykóz a plísní.

Zabraňuje také rakovinovému bujení a působí močopudně, tím pročišťuje ledvinový systém těla a ničí parazity a bakterie. Pomáhá i proti zlatému stafylokokovi. Pomáhá tonizovat nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech. Pomáhá k dobrému zažívání, podporuje chuť k jídlu a staví znovu na nohy.

Česnekové pesto

Medvědí česnek by neměli užívat ti, kteří jsou alergičtí na allicin a ti, které trápí citlivý žaludek, žlučník nebo slinivka břišní. Doporučená denní dávka medvědího česneku je zhruba sto gramů lístků, i medvědího česneku by se mělo užívat s mírou. Česnek však lze využívat i po celé jeho vegetační období a to po menších dávkách.

Z medvědího česneku je velmi dobré pesto s parmazánem. Na to budete potřebovat dvě stě gramů medvědího česneku, dvacet mililitrů lněného oleje, padesát gramů parmazánu, deset gramů sezamového semínka a špetku soli.

Česnek omyjte, s olejem ho vložte do mixéru a jemně ho umixujte. Přidejte parmazán, sůl nebo sezamové semínko. Pár vteřin mixujte a snažte se zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Dejte vše do skleničky a směs zalijte trochou dobrého a kvalitního oleje, uzavřete a nechte odpočívat v lednici. Takovéto pesto vydrží i několik měsíců.

Špenát z medvědího česneku je také chutnou pochoutkou. Stačí vám na něj pět set gramů medvědího česneku, jedna cibule, jedno vejce, jedna polévková lžíce lněného oleje, dvacet gramů slunečnicového semínka, himalájská sůl a voda. V tomto případě česnek umyjeme, nadrobno nakrájíme, stejně tak i cibulku a dáme do pánve. Přidáme i semínko, sůl, zalijeme vodou a dusíme dvacet minut. Ke konci přidáme vajíčko a chvíli prohřejeme. Na závěr už nevařte a přidejte trochu oleje a už jen dáme na talíř k příloze.

Medvědí česnek se výborně hodí i do čerstvých zeleninových salátů, kdy se s ním pracuje podobně jako s rukolou nebo polníčkem.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner