Mango

Strom, který žije až 350 let

MangoLéto je v plném proudu a s ním i horké letní dny. V takových dnech je nejlepší osvěžit se čerstvým a šťavnatým ovocem a mnoho z nás tak šáhne po nějakém exotickém ovoci. Jedním z nich je i mango. V dnešní době navíc vzrůstá obliba neobvyklých druhů ovoce. Mango patří mezi tropické ovoce a jde o plod mangovníku. Mangovník patří do rodu Mangifera a pod jednotným názvem mango se skrývá řada druhů. Mango pochází původně z jižní a jihovýchodní Asie.

Mango je lahodné a šťavnaté ovoce a má výraznou chuť i vůni. Plody mají tvar asi 15 cm velké ledviny a mají velkou škálu barev. Mango může být zelené, žluté a dokonce i červenofialové. Pokud jste ho nikdy neochutnali, zkuste to.

Původem je mango z Indie, tam se také našly fosilie tohoto ovoce, které jsou staré dvacet pět až třicet milionů let. V Indii samotné se pak toto ovoce těší velké oblibě. Mango je tam považováno za národní ovoce a jeho strom je symbolem moci a síly. Pro buddhisty a hindy má dokonce i náboženský význam. Zajímavostí je, že strom mangovník se dožívá až 350 let.

Mango plné vitamínů

Mango obsahuje důležité vitamíny A, E, a C, dále také vitamíny skupiny B, draslík, betakaroten, zinek, měď, mangan, vlákninu a další.

Všechny antioxidanty jako je vitamín C, E a betakaroten jsou nezbytné pro náš imunitní systém a chrání naše buňky před oxidačním stresem a volnými škodlivými radikály a stárnutím buněk. Vitamín A je důležitý zase pro náš zrak a jako prevence proti šerosleposti. Mango je jedním z největších přírodních zdrojů vitamínu B6. Jeho nedostatek se projevuje nervozitou, nespavostí a depresemi. Vitamín B6 hraje důležitou roli v metabolismu bílkovin a cukrů. Dužina manga obsahuje také niacin, vitamín B3, který posiluje nervy a zlepšuje spánek. Navíc obsahuje mango také kyselinu pantotenovou, vitamín B5, ten zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů.

Betakaroten, mangan a měď se starají o zdravou barvu a pigmentaci pleti. Zinek, který mango obsahuje, pomáhá proti únavě očí, pomáhá zpevňovat vaziva a zvyšuje libido. Draslík zase pomáhá na vylučování přebytečných tekutin a tuků z těla. Na štítnou žlázu zase pomáhá mangan, který mango obsahuje. Mango obsahuje také vápník a fosfor a zajišťují zdravé kosti a zuby a srážlivost krve. Hořčík pomáhá zase na dravé nervy a srdce. Mango je prakticky lékem, který pomáhá od zdravotních problémů.

Mango je navíc vhodné ovoce i pro alergiky na citrusové plody. Pokud se však mango hodně kombinuje s tekutinami, můžete mít problém s nepříjemnou bolestí žaludku.

Ideální při dietě

Mango obsahuje 290 kJ na 100 g ovoce a proto je to vhodné ovoce při držení diety. Extrakt z manga je součástí dokonce i potravinových doplňků pro redukci váhy. Mango má močopudné účinky a je vhodné ho konzumovat i v rámci očistných kúr.

Mango můžete pěstovat i doma, stačí si koupit malý stromek anebo z koupeného plodu opatrně vyjmout pecku a zasadit ji. Rostlina je však náročná na teplo a světlo a vyžaduje skleník nebo pěstování v bytě. Plody mangovník rodí až za sedm let, ale čekání stojí za to.

Z manga se vyrábí i kosmetika na ošetření pleti a to dokonce i na opalování a celkovou regeneraci. V Asii se mango běžně užívá jako pleťová maska na rozjasnění a zjemnění pokožky. Stačí dužinu manga rozmačkat vidličkou a nanést je na očištěnou pleť. Poté nechat 15 minut působit a opláchnout vlažnou vodou.

Mango je nejlepší jíst čerstvé a můžete jej přidat do ovocného salátu, zmrzlinového poháru nebo ho sníst jen tak samotné. Mango se užívá jako příloha k drůbeži, rybám nebo šunce. Nezralé mango se využívá jako zelenina. Plody se zmrazují a kandují a tak se používají k výrobě kompotů a džemů. Z manga se dá vyrobit i víno a pálenka.

Zralé mango nesmí být ani příliš měkké ani pevné. Plod by se měl poddat tlaku prstů. Mango se jí čerstvé a vychlazené. Může působit i lehce projímavě.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner