Kvetoucí čaj

Kvalitní čaje, co rozkvétají

Kvetoucí čajKaždý z nás už někdy slyšel nebo dokonce i v obchodě narazil na tzv. kvetoucí čaje. Staly se populárními zejména v posledních letech a my si je v tomto článku trochu představíme. Kvetoucí čaje jsou i mezi čajovými gurmány velice oblíbené. Kvetoucí čaj bývá často na prodejních pultech lákavý, zaujme a může sloužit i jako pozornost, či lepší dárek, pokud jimi budeme chtít někoho potěšit.

Kvetoucí čaj se někdy nazývá čajovým květem. Vyznačuje se hlavně podívanou, kterou pro vás připraví po zalití horkou vodou. Jde o malou kuličku, která je tvořená z usušených čajových lístků a květů a po zalití se krásně rozvine a vypadá, jako květ, který rozkvétá.

Čaj se tak stává opravdovým rituálem. Tato novinka kvetoucích čajů není zas až tak úplně u nás známá. Kvetoucí čaje se k nám dostaly z Číny, která je právě kvalitními čaji známá. Není však známé, kdy se začaly vyrábět kvetoucí čaje. Ale uvádí se polovina 20. století. Možné však je, že se v Číně vyrábí mnohem delší dobu.

Nejde o samotný květ čajovníku, ale o čajové lístky, které jsou uspořádány tak, aby se po zalití vodou rozevřely a vytvořily tak efekt výkvětu. Výroba tohoto čaje je pečlivá, a proto se do ní vybírají jen mladé kvalitní listy, často bílého nebo zeleného čaje. Často se používá čaj z provincie Yunnan. Následně se tyto lístky u řapíku svážou bavlněným provázkem a vytvoří se tak z nich kulička. Doprostřed se dá květ nějaké rostliny- jasmínu, ibišku, chrysantény, lilie nebo vonokvětky. Květy napomáhají efektu, ale zároveň čaji dodávají jemnou vůni a neovlivňují jeho chuť. Takto svázané lístky s květy se nechají usušit a tím vytvoří kuličku.

Sušené čajové lístky v kuličce

Kulička se do květu rozvíjí postupně, může být rozkvetlá během jedné nebo deseti minut. Každý květ je kouzelné sledovat a vytváří zcela jiný tvar, barvy a také velikost. Květy se však svazují ručně a tak nikdy předem nevíte, do jakého květu vykvete právě ten či onen čaj. Kvetoucí čaje také dostávají různé zajímavé názvy jako Sluneční paprsek, Srdce k srdci, Kráska v růžovém a jiné.

Kvetoucí čaj si všichni chválí, že je kvalitní a lahodný. Aby však tento čaj dobře chutnal, je potřeba ho umět správně připravit.

Jak se tento speciální čaj připravuje? Nejlepší je mít doma potřebné nádobí k tomuto čajovému rituálu. Neměla by chybět skleněná čajová konvice s uchem a víčkem.

Vodu dáme vařit a do konvičky si připravíme sušený květ čajových lístků. Ty zaléváme vodou horkou 90 stupňů Celsia a květ se začíná rozvíjet. Louhujeme a necháváme vykvést zhruba 3 – 5 minut, poté se před námi zrodí krásný květ, který čajovému rituálu dodá šmrnc. Při přípravě je však důležité řídit se instrukcemi, které jsou uvedené na obalu. Často bývá kulička tvořena listy zeleného a bílého čaje a tak by se neměla zalévat vodou, která by byla více horká než 70 – 90 stupňů Celsia. Zejména u zeleného čaje je potřeba dodržet dobu louhování, aby neztrpknul. Bílý můžeme klidně nechat louhovat déle. Kvetoucí čaje se dají zalévat i vícekrát po sobě a to z toho důvodu, že jde o kvalitní čaj.

Kvetoucí čaj určitě vyzkoušejte, přejeme krásné chvíle pohody u vychutnání dobrého čaje!

Kvetoucí čaj, video

SMS Věštba
SMS Výklad / banner