Koření: Provensálská směs

Provensálské kořeníKořenící směsi jsou nejen v našich luzích a hájích mimořádně oblíbené. Dát dohromady několik různých, vzájemně ladících vůní, okořenit s nimi maso nebo zeleninu a dopřát si skvělé jídlo každý den? To vědí i na jihu Francie, právě odtud totiž pochází takzvané provensálské koření. Tedy lépe řečeno – směs několika různých jižních bylinek, které jsou v tamním prostředí už více než tradiční. Jejich účinků nejen v kuchyni, ale i v oblasti zdraví, si všímali už staří Římané nebo Keltové.

Ideální nejen pro maso a grilování, ale i těstoviny nebo sýry

Provensálské koření si můžete vyrobit i doma z vlastnoručně vypěstovaných bylinek, stejně tak dobře je pořídíte v prakticky každém obchodu. Existují různé varianty, provensálská směs se připravuje jak z čerstvých, tak i pečlivě usušených bylinek. Ty mají společné jedno – jejich vlast je v okolí Provence, tedy oblasti, kde se mísí italský a francouzský kulturní vliv.

Základem je tedy povětšinou bazalka, rozmarýn a tymián. Většinou se pak přidává i oregano (jinak česky dobromysl), ale i saturejka, šalvěj nebo fenykl a máta, které ještě více podtrhnou výraznou chuť kořenící směsi. Poměr je jasný, čtyři lžíce tymiánu, tři majoránky či oregana, lžíce rozmarýnu a půl lžíce levandule pro zajímavější vůni. Nakonec, Provence je proslulá i díky fialovým plantážím, zdejší levandulová pole působí skutečně ozdobně. Ingredience promíchat, uložit do skleněné lahve bez přístupu vzduchu, aby neuniklo cenné aroma. A skladovat ideálně na tmavém a suchém místě, jak ostatně všechny kořenící směsi.

Podle chuti můžeme ještě přidat třeba pomerančovou kůru nebo kerblík, který se dobře hodí na dochucení kuřecího masa. Provensálská směs je ideální nejen na snad všechny druhy masa (speciálně toho grilovaného, od králíka po jehněčí), ale i na dušenou zeleninu, omáčky, sýry, těstoviny a mnohé další.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner