Kokos IV.: Výběr kokosu

Kokosové palmyKokosová voda, kterou kokos obsahuje, vzniká filtrováním dešťové vody přes skořápku ořechu. Obsahuje velké množství vitamínu C, draslíku a také velké zastoupení vitamínové řady B vitamínu.

Díky tomu, že kokos obsahuje dostatek minerálů, nasycených tuků a vlákniny, dokáže případné trosečníky na ostrovech udržet při životě.

Pokud si chcete pochutnat na kokosu, je důležité umět si správně vybrat ten pravý už v obchodě. U nás jsou k dostání nejčastěji tmavě hnědé kokosy. Jde o vyzrálé plody, které obsahují kvalitní kokosovou vodu. Při koupi kvalitního kokosu musíte dát pozor na vnější vady kokosu, které mají často podobu prasklin a navrtání. Doporučuje se kokosem i zatřást, abyste mohli zjistit přítomnost kokosové vody. Až přijdete domů, čeká vás ještě jeden důležitý krok. Umět se do kokosu správně dostat. Domorodci mají různé fígle na to, jak se dostávat do kokosů. Nejčastěji tak konají za použití mačety. Doma však stačí hřebíkem navrtat dva ze tří kruhových oček na špičce skořápky a nechat vytéct tekutinu. Poté se za pomoci kladívka naťukávají obvody skořápky, dokud nepraskne. Až kokos otevřete, mělo by se vám ukázat čistě bílé jádro bez hnědých a načernalých skvrn. Kokos by také neměl nijak zapáchat.

Kokos se hojně přidává do různých pokrmů, ale také alkoholických i nealkoholických nápojů a likérů. Dnes se užívá ve velké míře i v kosmetice. Nežádanější je zejména kokosový olej, který se dá používat nejen jako druh kvalitní kosmetiky, ale také jako kvalitní olej při vaření a do salátů.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner