Kari koření

Kari kořeníJedno z nejoblíbenějších koření vůbec. Ozvláštní nejen chuť masa, ale například i zeleniny připravované snad na všechny způsoby. Kari prostě zná každý, proslulá žlutavá barva je předzvěstí skutečného gastronomického zážitku. Pokud si však navíc připomeneme účinky kari na zdraví, je rozhodnuto – tento sypký prášek v naší kuchyni jednoduše nesmí chybět, byla by to totiž věčná škoda!

Kari je směsí více než dvaceti různých druhů koření, hodí se k rýži i masům.

To, že je kari koření žluté, vlastně způsobuje kurkuma. Obecně má tato kořenící směs (sestává z až 25 různých druhů koření) značné využití při přípravě indických pokrmů, má sladkou až mírně štiplavou chuť a v kuchyni byste s ním měli spíše šetřit – jedině tak docílíte požadovaného efektu. Kari koření se skládá mimo jiné i z římského kmínu, koriandru, chilli, kardamomu a různých druhů pepře, složení samotné není vždy a všude stejné. Indie je velká země a podobně jako v Evropě tu jsou jisté krajové odlišnosti, jež se projevují i ve skladbě této skvělé kořenící směsi. Na severu bude výsledná směs trochu jemnější, jih Indie má zase rád peprnost. A mimochodem, Indové kari koření říkají „masálá“, kari je totiž v jejich řeči výraz pro jistý masitý pokrm.

Stačí jen špetka – a okořeníte i skutečně velkou porci jídla. Podle zjištění moderní vědy dokáže kari koření částečně zamezit přibírání na váze (tedy, pokud mu samozřejmě alespoň trochu pomůžeme), ale je také perfektním antioxidantem, který výrazně sníží hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Jisté pozitivní účinky jsou pozorovány i při artritidě nebo osteoporóze. Je podle různých studií i dobrou prevencí některých typů rakoviny, obecně ulevuje od zánětů a bolesti. Staří Indové věděli, proč s ním nešetřit, údajně dokonce zabere i proti otravným mravenčím nájezdům do spíže.

Ačkoliv je kari koření doma hlavně v Indii nebo Thajsku, hojně se rozšířilo i u nás, přímou odpovědnost za to nesou Britové, kteří toto původem koloniální koření roznesli po celém „Starém kontinentu“. Kari koření se hodí nejen pro dušené drůbeží a vepřové, ale přidává se i do smetanových omáček a polévek. V Indii na něj nedají dopustit u pokrmů k rýže, dobře se hodí také k mnoha druhům luštěnin. Ideální podzimní a zimní jídlo je okořeněné právě touto směsí, a to i z toho důvodu, že patřičně prohřeje celý organismus. Hodně proto prospěje nejen hodně aktivním beranům a lvům, potěšit dokáže i osoby narozené ve znamení střelce.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner