Kardamom

KardamomKoření se stalo v dnešní době zcela přístupnou komoditou, kdykoliv ho potřebujeme. V dávných dobách ale bylo koření velmi cenné a lidé za ni neváhali zaplatit jakoukoliv cenu.

Zámořské výpravy se často konaly právě kvůli koření. Už od pradávna spolu různé kmeny a státy obchodovaly a koření se rychle stalo výhodnou komoditou.

Exotickým a poměrně drahým kořením je stále i dnes kardamom. Ten svým původem pochází z Indie a do dalších zemí se dostal právě díky obchodování a to až v době antiky, kdy byl dovezen do Egypta, Říma a Řecka. Nejvíce se kardamom používal k dochucení rýže a masa. Dnes patří mezi jedno z nejdražších koření, které se k nám dováží. Dalšími nejdražšími kořeními je vanilka a šafrán.

Domovinou kardamomu je dnes Indie, Srí Lanca, Guatemale, Tanzánie a Vietnam. Jde o různobarevné tobolky, které mají zelenou, bílou nebo hnědou barvu a jsou ceněny zejména v Indii, odkud se dostávají do celé Evropy. Ve starém Řecku a Římě platil kardamom za jedno z nejluxusnějších kosmetických ingrediencí, které oživovalo vůně a napomáhalo lepšímu trávení. Kardamom také osvěžuje dech. Pouštní beduíni si kardamomem obohacují kávu, a pokud ji servírují svým hostům, předkládají jim nejkvalitnější kardamomová zrnka na důkaz úcty. Kardamomem se také dochucuje čaj.

Zelená barva kardamomových tobolek značí nejpřirozenější stav s minimálním počtem zásahů, bílá poté použití oxidu siřičitého. Důvodem, proč se kardamom siří je jeho trvanlivost.

Původní domov kardamomu je tropický prales z Kardamomských hor v pohoří Gat při jihozápadním pobřeží Indie. Odtud také pramení jeho název.

V současnosti se kardamom pěstuje zejména na Cejlonu. Jde o stále zelenou rostlinu, která dosahuje výšky 2 až 4 metry, má kopinaté a řapíkaté listy, žluté květy ve tvaru hroznů a je to příbuzný námi známého zázvoru.

Právě kardamomová silice způsobuje příjemnou aromatickou vůni s kořenitě citrónovým nádechem. Chutná podobně, kořenitě a nasládle. U nás se bohužel kardamom pěstovat nedá vzhledem ke klimatickému podnebí.

U kardamomu se používá jeho plod, tedy semeno a to celé nebo mleté. Využití kardamom nachází v potravinářství i v lékařství. Jeho typická vůně se používá v tabákovém průmyslu, ale také při výrobě likérů a parfémů.

Aroma kardamomu je velmi jemné, jeho chuť je však intenzivnější, ze začátku ostrá a hořká, po chvíli příjemně sladká a kořeněná. Právě pro tyto vlastnosti nachází kardamom svá uplatnění v kulinářských odvětvích. Zejména servírování kardamomu ke kávě má své opodstatnění. Káva je kyselinotvorná a kardamom tlumí rozbouřenou žaludeční šťávu. Pokud se kardamom přidá do mléka, zahleňující schopnost laktózy ztrácí v tomto případě svou sílu. Kardamom výrazně podporuje trávicí funkce a využívá se při těžkých jídlech, například při koláčích, dezertech, mléčných krémech, kompotech i pernících.

Stejně jako dříve, i dnes se kardamom uplatňuje v odvětví parfumerie, likérnictví a při výrobě tabáku. Na své si přijde i masný průmysl, kardamom se přidává do mletého masa.

Kardamom je vhodné využívat při pankreatické nedostatečnosti a při diabetu II. typu, dále při nepříjemném nadýmání a nedostatečném slinění, tehdy se v ústech rozkousají kardamová zrnka. Dochází tím také k dezinfekci dutiny ústní a také k celkovému zklidnění díky jemnému působení na nervovou soustavu. Kardamom mírní zvracení a bolesti žaludku. Podporuje krevní oběh a tlumí následky alkoholových dýchánků. Navíc prohřívá tělo.

Kardamom je také přirozenou součástí kořenící směsi garam masála, kterou doplňuje římský kmín, černý pepř, hřebíček, koriandr, bobkový list a muškátový květ. Koření je mírně ostrého chuťového charakteru a používá se především do rýže, mletého masa, ryb, luštěnin a hodí se do dušené červené čočky s cibulkou.

Kardamomová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, thiamin, riboflavin, a niacin a také karboxylové kyseliny. Právě tyto látky mohou za to, že je kardamom léčivý.

Pomáhá ke správnému trávení a působí preventivně proti různým virům. Kardamom posiluje organismus a pomáhá zklidnit bolesti revmatického původu. Je výborným pomocníkem proti plynatosti, srdeční slabosti a při léčbě zánětů dásní a zubů.

Působí na rychlejší léčbu kůže a jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.

Kardamom uleví od bolestí v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.

Údajně působí i jako první pomoc při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem. Zklidňuje žaludek a celé trávicí ústrojí, je to prostředek na potenci a afrodisiakum pro muže.

Čaj s kardamomem pomáhá proti stresu, únavě, přepracování i depresi. Kardamom s medem zlepšuje i kvalitu zraku a pomáhá na zklidnění nervů. Působí antisepticky a osvěžuje dech.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner