Kamut

kamut.jpgMálokomu dnes něco říká obilovina jménem kamut. Jde o prastarou původní obilovinu. O jejím původu se vypraví několik teorií. Jednou z nich je, že zrnka této obiloviny byla poprvé nalezena v roce 1949 v egyptské hrobce v Dashare. Do Egypta měl být kamut dovezen starověkými Římany a poté se v malém udržoval mezi místními zemědělci do svého znovuobjevení v polovině 20. století.

Obilovina kamut je zvláštní zejména v tom, že na rozdíl od jiných druhů obilí, neprošel procesem tzv. hybridace a genetickými úpravami. Kamut si tak zachoval původní vlastnosti a vysoký obsah živin a to díky tomu, že nebyl dotčený moderními zemědělskými postupy.

Zrna kamutu mají stejný tvar jako běžné druhy pšenice, přece jsou však něčím jiná a to velikostí. Jsou dvakrát tak velká a liší se i obsahem. Kamut má ve svých zrnech o 30% více bílkovin a zvýšený obsah vitamínů E, B2, B1, hořčíku, fosforu, zinku, mědi, kyseliny pantotenové a komplexních sacharidů.

Kamut je tak velmi zdravou cereálií.

Kamut má také mimořádně vysoký obsah selenu, což je mnohem víc, než bývá u běžných druhů obilovin.

Navíc tato starodávná obilovina obsahuje cenné procento nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku. Kamut také výborně posiluje imunitní systém. Jeho obsah vitamínů, stopových prvků a minerálu je cenný. Příprava kamutu je navíc stejná jako u běžně pšenice, nemusí si tak moc lámat hlavu s přípravou.

Pokud byste měli zájem o kamut, dá se sehnat i u nás a to většinou jako vypěstovaný produkt v podmínkách certifikovaného ekologického zemědělství. Kamut také není kontaminovaný typem moderní pšenice a není tak geneticky modifikovaný.

Že je více než zajímavé pěstovat právě kamut je i fakt, že se jedná o plodinu, která je maximálně vhodná pro udržitelné zemědělství vzhledem k její schopnosti produkovat vysoce jakostní zrno a to tak, aniž by byla nutnost použít umělá hnojiva a pesticidy. Je to tedy vynikající plodina pro organické zemědělství.

U obilniny kamut je také zajímavá alergie na lepek. Někteří pacienti s celiakí nevykazují alergii na kamut, zhruba 30% celiaků je alergických na kamut. Alergici by tak mohli vyzkoušet kamut jako náhražku lepku. Musí se to však předem vyzkoušet, na každého alergika totiž působí kamut jinak.

Kamut tak patří mezi nejméně alergizující potravinu. Pečivo z kamutu je výbornou alternativou pekárenských výrobků, ve kterých se jinak používá pšenice.

Kamutová zrna lze jednoduše připravit i kuchyni. Stačí je 45 až 60 minut napařovat do změknutí. Z kajutových zrn lze jednoduše připravit snídaňovou kaši, přílohu, nápoje nebo pečivo z kamutové mouky.

Kamut lze většinou sehnat v obchodech se zdravou výživou nebo v jiných specializovaných obchodech.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner