Dary podzimu: Šípková růže

Šípková růžeŠípky můžeme zařadit na seznam hojně se vyskytujících rostoucích bylinek. Právě je nejlepší čas k jejich sběru, takže neváhejte a vydejte se za nimi do přírody. Třeba na okraj měst, polí a lesních cest. Je nemožné si je splést s jinou léčivkou, plodem tohoto keře jsou právě malé šípky, po odkvetení růžových kvítků zůstává tak typický sytě červený plod.

Sbírat z šípků lze také listy a případně květy šípkové růže. V herbářích staršího data se můžeme dozvědět i o vlastnostech tzv. hálky. Jde o vláknitý chomáč, který na keři zůstává po aktivitě hmyzu. Útvar obsahuje často hmyzí larvy, proto je vhodné před sběrem jednotlivá vlákna oddělit a larvy odstranit. Zbytek se poté dá využít na základ tinktury, která má výborné protihorečnaté vlastnosti.

Na konci srpna a září se nejčastěji sbírají šípky, plody šípkové růže. Sbírat se mohou i později, pokud neprojdou prvními ranními mrazíky. Jak poznáte správně vyzrálý šípek? Má tuhou červenou slupku s vrstvou oranžové dužiny, žlutými jadérky a jemnými chloupky.

Nasbírané plody je nutné usušit a to buď na vzduchu přirozeně, kdy se jednotlivé šípky přeberou a je důležité zbavit se nahnilých a poškozených plodů a rozprostřít je v jedné vrstvě na ubrouskem vyložený plech. Případně lze k usušení použít i sušičku a usušit je tam, ale max. do teploty šedesáti stupňů Celsia, abychom zabránily ztrátám vitamínu C. Pokud je sušíme klasicky na vzduchu, šípky 2x denně otáčíme. Takto usušené šípky lze uchovat až dva roky. Vitamín C však šípky pozbývají už po jednom roce skladování.

Je tedy nejlepší je začít používat co nejdříve.

A jaké, že jsou léčivé vlastnosti šípků? Je to velice cenný zdroj vitamínu C, který je zodpovědný za celou řadu hojivých procesů. Působí jako výrazný stimulant imunitního systému, pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu, posiluje a regeneruje cévy a předchází vzniku paradontózy, chrání také organismus vysokou antioxidační aktivitou, násobí účinky železa či rutinu. Kromě vitamínu C obsahují šípky také vitamín B a provitamín A a také zástup mnoha katalyzátorů a biostimulátorů, které jsou důležité k dobrému zdraví.

Šípky mají svíravé, hemostatické a protikrvácivé vlastnosti. Jsou močopudné a mají očišťující účinky. Šípkový čaj i tinktura je vhodná pro pacienty s diabetem nebo v onkologické léčbě. Jsou vhodné také při chudokrevnosti, mohou je užívat děti i těhotné a kojící maminky, senioři, kuřáci a hodí se zkrátka pro každého. Šípkový čaj je vhodný při avitaminóze, močových kamenech, celkovém vyčerpání a podrážděnosti, zácpě, kataru zažívacího traktu, parazitům, kataru močového měchýře a močových cest a také při nespavosti a průjmu. Šípkový čaj nemá žádnou kontraindikaci a nemá žádné vedlejší účinky.

Šípky můžeme nasušit a použít do léčivých bylinných směsí, lze z nich vyrobit i sirup nebo marmeládu. Výborné jsou šípky i v kuchyni, například taková šípková omáčka je vhodným kulinářským tipem.

A jak na takovou omáčku? Nasbírejte šípky, které očistěte, omyjte a zbavte jadérek a hlavně chloupků. Následně je povařte doměkka a rozmixujte v hladkou směs. Přidejte máslo a mouku jako základ na jíšku a rozřeďte zeleninovým vývarem a červeným vínem. Dochuťte kořením dle chutí a doslaďte medem. Míchejte, ať se nevytvoří hrudky. Až omáčka probublává, stáhneme ji z plotny a podáváme většinou ke zvěřině.

Dopřejte si výborný šípkový čaj

Na ten stačí použít celé plody – šípky. Na jeden litr vody postačí zhruba 25 g plodu. Přes noc necháme macerovat. Druhý den zahřejeme k varu a dle chuti dosladíme medem.

Pokud chcete připravovat čaj z drcených plodů, je potřeba být velmi opatrný a dbát zvýšené opatrnosti právě na chloupky, které šípky obsahují. Tyto chloupky totiž dráždí dýchací cesty. Existuje však na to jeden zlepšovák. Pokuste se rozdrtit šípky a umístěte je do punčochové ponožky k tomuto účelu určené a zavažte ji. Poté ji zalijte horkou vodou a nechejte louhovat. Můžete pít.

Šípkový čaj můžete užívat až třikrát denně po jídle jako vitamínový nápoj a nápoj regulující látkovou přeměnu.

Na výborný bylinný šípkový čaj budete potřebovat jednu polévkovou lžíci lipového květu, dvě polévkové lžíce černého bezu. Přidejte také jednu lžíci máty a plátky citronu. Nakonec dejte i jednu polévkovou lžíci rozdrceného šípku nebo můžete i celé šípky.

Lipový květ, černý bez a mátu zalijeme litrem vroucí vody. Až čaj vychladne, vložte do něj plátky citronu a rozdrcený šípek svázaný v punčoše. Necháme vše macerovat a tímto způsobem jsme schopní zachovat veškerý vitamín C, který šípek obsahuje.

Z šípků lze vytvářet také šípkové víno. Správně prokvašené je velmi chutné a má příjemně sladkokyselou chuť a je velmi pitelné. Pokud ho necháte archivovat, získáte ještě lepší chuť.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner