Citronová tráva

Citronova travaUrčitě se už řada z vás za svůj život setkala s citronovou trávou. A pokud ne, alespoň jste o ní něco zaslechli. Jde o netradiční bylinku z Asie, která se dá bez problémů pěstovat i na zahrádce nebo dokonce na balkoně v truhlíku.

Vaše paleta exotických koření se tak může rozrůst o zajímavou vůni i chuť. Citronová tráva je u nás známá také jako vousatka citronová, lemongrass, lenabatu nebo sereh. Je to travina, která pochází z tropických oblastí Asie. Řadí se do čeledi lipnicovitých a zahrnuje až třicet druhů trav. Některé z nich obsahují aromatické silice, které pokrmům dodávají citronovou chuť i aroma a přitom je neokyselí.

Charakteristické pro tuto rostlinku jsou mohutné trsy tenkých a dlouhých šedozelených listů, které dorůstají do výšky až metru a půl. Původním domovem této rostliny je jihovýchodní Asie, ale postupně se rozšířila také do Ameriky, Afriky a Austrálie.

Své jméno získala díky své citronové vůni a chuti. Obsahuje totiž silice, které jsou obsaženy v exkrečních buňkách rostliny. Obsahuje také flavonoidy, které se řadí mezi antioxidanty.

I tradiční léčitelství zná citronovou trávu. Z ní se používají zejména sušené listy a pijí se ve formě lahodného čaje. Často můžete vidět, že se prodává například zelený čaj v kombinaci s citronovou trávou.

Citronová tráva nejen dodá dezertům a jídlům zajímavou chuť, ale má i příznivé a zklidňující účinky.

Citronová tráva pomáhá při nachlazení a chřipkách, podporuje snižování hladiny cholesterolu, tlumí horečku a působí protizánětlivě a antibakteriálně. Zlepšuje také trávení a v psychické rovině podporuje koncentraci a detoxikuje játra a ledviny.

Jako koření se nejčastěji využívají tři druhy této traviny a to cymbopogon citratus, c. nardus a c. flexuosus. Všechny druhy citronely tvoří velké trsy tenkých šedozelených listů. Pro přímou spotřebu stačí oddělit část rostlinky, kterou budeme potřebovat.

Citronela se používá především čerstvá, ale dá se použít i sušená nebo zmrazená. Pokud se zachovají správné postupy konzervace, neztratí nic ze svého aroma. V sušeném stavu lze tuto bylinku koupit samostatně a to také ve směsi čajů nebo dokonce i mletou citronelu.

Z citronely si lze připravit lahodný a osvěžující čaj nebo ji použít k dochucení ostatních čajů. Často se kombinuje právě se zeleným čajem, kdy vytváří lahodnou chuť. Také koupel z této rostlinky má osvěžující účinky stejné jako citronelový čaj.

Citronová tráva se také využívá v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu a také v léčitelství. Uklidňuje nervy a působí proti podrážděnosti. Zabírá i na žaludeční problémy.

Citronová tráva je nedílnou součástí asijské kuchyně. Ta používá zejména tužší stonky a používá se do směsí s koriandrem, česnekem, šalotkou a paprikou. Nejlépe se hodí do rýžových pokrmů, při vaření kuřete, ryby, vepřového masa nebo darů moře. Čerstvá se používá i do zeleninových salátů.

Citronová tráva se používá i do kosmetických přípravků, k výrobě parfémů, solí do koupele, a esenciálních olejů.

Citronová tráva pomáhá také odpuzovat hmyz, bývá proto součástí vonných tyčinek a repelentů. Nasušené listy citronové trávy lze také dát do plátěného pytlíčku a ten umístit do horké lázně.

Silice, které se začnou uvolňovat, příznivě působí na nervový systém a zklidňují při nervovém napětí a podrážděnosti. Ulevují také o bolestí hlavy a závratí.

Pokud se citronová tráva používá do jídla, zpracovává se celá rostlina. Je však třeba pamatovat na to, že různé části této rostliny mají různou kvalitu. Tedy spodní části výhonků a cibulek pokrájíme a přidáváme čerstvé do zeleninových salátů nebo také do polévek, omáček, pokrmů z masa, drůbeže a ryb.

Tužší stvoly citronové trávy se zpracovávají při vaření podobně jako česká naťová zelenina. Tedy svážou se a přidají se na počátku vaření a na konci se z hrnce odeberou.

Zejména thajská kuchyně hojně využívá citronelu, kterou používá ke zvýraznění i potlačení chutí ostatního koření.

I přesto, že citronela pochází z tropických oblastí, dá se pěstovat bez problémů i u nás. Nejvíce se jí daří v nádobě, kterou od jara do podzimu umístíte v zahradě, na terase nebo balkoně. Důležité však je, aby to bylo na slunném místě, aby mohl vzniknout vysoký obsah vonných silic. Citronele se bude dařit v i truhlíku za oknem nebo v bytě na parapetu směrem na jih. V létě jí však umístění za okenním sklem nemusí prospívat. Potrpí si na vydatnou zálivku, ale nemá ráda přemokření.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner