Citron: citronová sůl, citronová kůra

Citrónová kůra

CitronyCitrónová kůra je známá jako přísada do mnoha pokrmů a zejména dezertů. Málokdo však ví, že citrónová kůra je zdravější než samotný citron sám. Citrónová kůra je lepší než citrónová šťáva. Obsahuje totiž mnohem více minerálů a vitamínů než nám může nabídnout samotný vnitřek citronu.

Citrony, které jsou však dnes běžně k dostání v obchodech jsou však ošetřeny nejrůznějšími chemikáliemi a z citronové kůry tyto chemikálie nebudeme moci dostat, ať už budeme dělat cokoliv. Pokud tedy budeme chtít použít citrónovou kůru, použijeme vždy bio citron. Šťávu z citronu, která se nepoužije hned, můžeme zmrazit. Ta se dá také vložit do tvořítek na led.

Vymačkané citrony můžeme také uložit do mrazáku a z nich pak použít čerstvou citronovou kůru, kdy jen budeme potřebovat. Kůra z citronů, ať už mražených nebo čerstvých, se může používat do vody, salátů, cukroví, na maso, do jogurtu, polévky, zmrzliny i těstovin. I do pití. Citrónová kůra má tak široké využití, kdekoliv nás napadne. I zmražená citrónová kůra si uchová spoustu cenných živin a je tedy dobrý nápad ji využívat. Pokud nechcete zmrazovat citrony, kůru z nich si můžete i nasušit. Stačí oloupat kůru bez bílé dužiny a při pokojové teplotě ji nechat usušit. Sušení trvá zhruba týden.

Citrónová kůra obsahuje cenné látky jako vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B6, vitamín A, a vitamín E. Samozřejmě má i vysoký obsah vitamínu C.

Proužky usušené citronové kůry můžete umlet s bílým pepřem a budete tak mít úžasnou kombinaci koření. Můžete je také umlít a mít zásobu citronové kůry na spoustu měsíců.

Citronová sůl

Z citronu lze však vyrobit i něco víc. Jedná se o citronovou sůl. Z čerstvé kůry citronu a nerafinované soli lze získat výborné dochucovadlo.

Postup k výrobě citronové soli je jednoduchý. Stačí čerstvou citronovou kůru nastrouhat na jemném struhadle a přidat asi dvojnásobné množství nerafinované soli. Poté se smíchá sůl s kůrou a rozprostře se v tenké vrstvě na talíř. Sůl s kůrou se nechá sušit jeden týden v místnosti s pokojovou teplotou. Nejlepší stanoviště je u radiátoru. Sůl jednou za čas s citronovou kůrou promícháme. Během sušení může sůl zkrystalizovat, to však nevadí. Jen je potřeba ji rozmělnit, aby byla zase sypká.

Po týdnu dostaneme výbornou směs soli s citronovou kůrou. Sůl se postará o dostatečnou konzervaci a citronová kůra o chuť. Trvanlivost citronové soli je zhruba jeden rok. Uchováváme v uzavřené nádobě na suchém a temném místě.

Na zkrystalizovanou sůl použijeme hmoždíř nebo ji rozmělníme rukou. Sůl, kterou budeme ukládat s citronovou kůrou, by měla být sypká. Dávkování soli k nastrouhané citronové kůře může být libovolné, záleží na našich preferencích. Stejný postup, jaký rozepsán pro citronovou sůl, můžeme použít i pro pomerančovou.

Citronová kůra se hodí všude tam, kam je vhodné přidat citronovou esenci a zároveň se vyhnout kyselé citronové šťávě. Citron se nejčastěji přidává k bazalce, borůvkám, ostružinám, kaparám, k sýru ricotta nebo ke kozímu sýru, dále ke kuřeti. Citron je dobrý i v kombinaci s kokosem, jde ke všem rybám a mořským plodům, dobře chutná s česnekem, a medem.

Nejčastěji se využívá v řecké a indické kuchyni.

Nepřehédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner