Čaje pro zimní období

ČajíkK podzimu a zimě patří také neodmyslitelně čaje. Bez něj si řada z nás nedokáže zimu představit. Teplý čaj zahřeje a posílí. Přidá dobrou náladu a v sychravém počasí přijde každému vhod.

Jaké čaje mimo bylinných se dají doporučit, aby nám pořádně prohřáli tělo?

Zkuste například čaj Pu-erh. Jde v současnosti o stále více oblíbený čínský čaj. Pěstuje se v čínské provincii Jun-nan. V této oblasti jsou ty správné klimatické podmínky, které tomuto čaji prospívají. Tento čaj obsahuje mnoho důležitých složek, jako jsou vitamíny, stopové prvky, minerály, také saponiny a další látky. Právě díky svému obsahu saponinů pomáhá zbavovat tělo špatného cholesterolu a zbavovat tělo přebytečného tuku. Pomáhá také odstraňovat nadbytečné kyseliny z organismu.

Podporuje také trávení a přispívá k dobrému metabolismu. V přírodní medicíně se doporučuje také při překyselení organismu. Pu-erh pomáhá k dobrému metabolismu. K podpoře trávení pomáhají právě jeho hořké složky, které působí zásaditě. Tento čaj je příbuzný i se zeleným a černým čajem.

V zimě často holdujeme i zelenému čaji, který si můžeme dát na podzim pro zahřátí. Má pozitivní působení na zdraví, to věděli už staří Číňané. Zelený čaj obsahuje vitamín C a beta-karoten, mangan, zinek, fluor i měď. Řadí se mezi antioxidanty, přisuzují se mu pozitivní účinky na střevní mikroflóru. Dokonce má i příznivé působení u alergiků.

Kvalitní zelený čaj může hrát důležitou roli v prevenci některých druhů rakoviny. Zelený čaj je vhodný také pro redukci hmotnosti, snižuje chuť k jídlu a pomáhá k odbourávání tuků.

Dalším čajem, který by určitě neměl být vynechán je rooibos. Jde o čajovníkovec kapský, tedy o jednometrový keřík s jemnými jehličkovými listy, které připomínají naše jehličnany a pochází z jižní Afriky. V překladu jeho jméno znamená červený keř. Obsahuje vápník, vitamín C, železo, měď, draslík, mangan, zinek, fluor, hořčík, rutin, flavonoidy, kyselinu chlorogenovou, ferulovou a kávovou. Flavonoidy snižují riziko nemocí a pomáhají při rekonvalescenci. Obsažené kyseliny v tomto čaji působí antibakteriálně, antivirově a proti plísním. Kyselina kávová a ferulová má podobné účinky jako falvonoidy. Čaj působí antioxidačně a má příznivý vliv na prevenci a léčbu různých onemocnění. Je dobrou prevencí i doplňkem celkové léčby aterosklerózy a dalších nemocí. Rutin, který rooibos obsahuje, zlepšuje elasticitu cév a kapilární průtok krve.

Tradičním oblíbeným zimním čajem je čaj zázvorový s medem a citronem. Ten je vhodný při nachlazení a pro zahřátí těla. Má výborné termoregulační vlastnosti, díky kterým dokáže udržet tělo v teple. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pití tohoto čaje snižuje také pocit hladu a pomáhá mírnit různé bolesti.

Koupit zázvorový čaj můžete už v sáčcích nebo nejlepším způsobem, který si můžete zvolit, je nastrouhat si čerstvý kořen zázvoru a zalít ho horkou vodou, poté přidáte citron a med. Při boji s nachlazením se také často připravuje nastrouhaný zázvor, česnek, med a citron.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner