Čaj Luk On: Kouřově zemitá chuť

Čaj Luk OnČaj Luk On (Liu An) je čaj, který se pěstuje v čínské provincii An Hui. Jde o plně oxidovaný, někdy až několikanásobně, čaj. Dá se přirovnat i k čajům Pur Erh, ale liší se hlavně rostlinou. Čaj Luk On se poté, co se sklidí a projde oxidací, nechává zestárnout. Zde platí, čím starší, tím lepší. Starší čaj, který je pořádně zralý, bývá mnohdy chutnější, dražší a také jsou jeho schopnosti na lidský organismus větší.

Luk On je čajem, který působí i na zdravotní hledisko člověka. Působí zejména v oblasti trávení, které podporuje, také čistí trávicí ústrojí a snižuje cholesterol v krvi. Nejoblíbenější je zejména v Hong-Kongu a okolí, kde ho pijí převážně starší lidé. Nejlepší doba k pití tohoto čaje je po jídle. Měl by se skladovat v hermeticky uzavřené nádobě, kde zůstane nejdéle čerstvý.

Tento čaj se také vyznačuje tím, že se zde nezalévají lístky, jak jsme zvyklí, ale části oxidovaných větviček, které jsou pražené. V Evropě tato metoda není tak rozšířená, ale v Hong-Kongu jde o velice oblíbenou formu čaje. Jde také o nízkou cenu a lahodnou chuť.

Čaj se hodí zejména k večeru, neboť člověka nijak nenabuzuje. Jeho nálev je sytě hnědý, může být až do červena. Chuť a vůně se vyznačuje po oříškách a karamelu. Má kouřově zemitou chuť, která je pro čaj typická.

Jak se dá připravit čaj "Luk On" ?

Nejlépe je použít vodu, kterou máme vyzkoušenou. Můžeme použít i z vodovodu, ale přes noc odstátou, aby byla zbavena chlóru. Šálky a konvička na čaj by se měly vypláchnout horkou vodou. Pro přípravu je zapotřebí použít zhruba 2g čajových lístků, což jsou jedna až dvě lžičky čaje. Počítají se na zhruba 150 ml nálevu. Můžete si však přípravu uzpůsobit dle chuti. Čaj se poté louhuje ve 100°C vodě zhruba jednu minutu. Tak to děláme pro první i druhý nálev. Použitý čaj se může louhovat opakovaně, ale s dalšími nálevy se potom jeho louhovaní časově prodlužuje.

Nepřehlédněte

SMS Věštba
SMS Výklad / banner