Badyán: Nejen vánoční koření

Domovy jsou v období Vánoc provoněny různými vůněmi a mezi nimi i vůněmi koření. Mezi typické vánoční koření patří anýz, badyán, hřebíček, fenykl, vanilka, skořice, kardamom, nové koření, pepř, šafrán i zázvor. Podle koření se pojmenovávalo i cukroví, které v sobě mělo dané koření jako přísadu. O některém z nich se dnes něco dozvíme.

Pro badyáník pravý se užíval často název čínský anýz, nebo hvězdičkový a hvězdový anýz. Badyán, jako rostlina, je příbuzný magnoliím. Jako koření se používají jeho plody, které podle chutě opravdu chutnají jako anýz. Plody vypadají jako hvězdička a odtud se vzaly lidové názvy.

Badyán je stále zelený až osm metrů vysoký strom a původem je z Číny. Strom je znám pro svou dlouhověkost, plodí až v šestém roce života a dožívá se až sto let věku. Plody se sbírají před dozráním a nechávají se sušit na sluníčku. Až na slunci v nich vrcholí proces tvorby aromatických sloučenin.

Badyán se v Asii používá především do slaných pokrmů. V Evropě se hojně přidává do jídel sladkých. Je součástí vánočního pečiva, cukroví a perníčků. Dříve se badyán používal i do sirupů a marmelád.

Badyán se odjakživa užíval v léčitelství, na koliku a revma, v podobě čaje. Působí močopudně a pomáhá na bolesti v krku, je součástí léku proti virovým onemocněním Tamiflu. Neměl by se podávat do čaje malým dětem, může jim způsobit nevolnost. Pomáhá posílit organismus, je vhodný pro dobrý spánek, na svalové křeče a zmírňuje nadýmání.

SMS Věštba
SMS Výklad / banner